Pizza – tradycyjna receptura

Tradycyjna włoska pizza stała się sławna dzięki połączeniu trzech składników – bazylii, pomidorów i sera mozzarella. Popularne danie biednych Włochów podbiło salony i restauracje na całym świecie.

Prawdziwą ojczyzną pizzy jest Neapol. Dobrą pizzę przyrządzali okoliczni chłopi i miejska biedota. Ciasto chlebowe doprawione cebulą lub czosnkiem, posypane pospolitymi ziołami: bazylią, rozmarynem czy oregano było ich codzienną potrawą. W XIX w. kucharz tutejszego króla postanowił jednak uhonorować wizytę królowej sabaudzkiej Małgorzaty (po włosku Margherity) i stworzył pizzę we włoskich barwach narodowych – z czerwonych pomidorów, zielonej bazylii i białego sera mozzarella. Ta pizza jako pierwsza podbiła kuchnie światowe, a dobra pizza Margherita stała się jednym z najpopularniejszych symboli kuchni włoskiej.

 

Dobra pizza włoska w Płocku

W naszej restauracji oferujemy kilkanaście rodzajów pizzy włoskiej według autorskiej interpretacji. Przygotowujemy ją na bazie oryginalnych składnikach, ale nasze ciasto wypiekamy nieco grubiej niż we Włoszech. Polecamy jedzenia naszej wyśmienitej pizzy na włoski sposób – lekko skropionej smakową oliwą. Do potrawy podajemy jednak także popularne sosy, które sami codziennie przygotowujemy ze składników najwyższej jakości na bazie pomidorów, jogurtu lub majonezu.

Do naszej pizzy nie stosujemy wyrobów seropodobnych, spulchniaczy ani żadnych innych ulepszaczy. Na pizzę układamy prawdziwy ser mozzarella, dodajemy świeże i sprawdzone składniki. Niektóre rodzaje posypujemy serem Grana Padano i na koniec zdobimy świeżą bazylią.

Zapraszamy do odwiedzenia naszej restauracji lub zamówienia pizzy na dowóz. Można kontaktować się z nami telefonicznie lub mailowo.

 

pizzy przygotowywanej według włoskiej receptury